GYIK

Miért szükséges elvégezni a jármű alváz- és üregvédelem kezelését?

Mert minden jármű életében előbb vagy utóbb megjelennek a korrózió hatására, az először még kis rozsda foltocskában mutatkozó kellemetlenségek, majd idővel megindul egy átrozsdásodási folyamat. Ha az autó alvázán mélyebb rozsda foltok jelennek meg vagy esetleg átlyukadások, azt egyre nehezebb lesz kilakatolni. Sok esetben előfordul, hogy már javítani sem lehet mert nincs egy ép felület amihez hegeszteni lehetne.

Gyakran találkozhatunk azzal, hogy az autón egyik pillanatról a másikra jelennek meg egyre nagyobb rozsda felületek, úgy hogy korábban nem tapasztaltunk az alvázon elkorrodált részeket. Ennek oka, hogy az autó belülről kezd el kifelé rozsdásodni. A hőmérséklet ingadozás hatására az üregekben lévő pára lecsapódás vagy a beszivárgott esővíz és egyéb más külső tényezők okán az üregekben egy rozsdásodási folyamat indul meg szinte észrevehetetlenűl. Az üregekbe, a nehezen hozzáférhető résekbe, átlapolások közötti hézagokba, valamint a küszöbök belsejébe nem látunk bele, így a problémára már csak akkor derül fény amikor a rozsda már átette magát a felületen. Idősebb autóknál nem ritka, hogy ezek a problémák a jármű élettartamának a végéhez vezetnek. Utólag visszagondolva bizony rájövünk, hogy tehettünk volna ellene, meg tudtuk volna előzni, vagy legalábbis lassítani a folyamatot egy alvázvédelem és üregvédelem kezeléssel!

 

Mikor ajánlott elvégezni az autón az alváz és üregvédelem kezelést?

 

Minél előbb annál jobb! 🙂
Természetesen a legoptimálisabb, ha az autó új állapotában kerül a felületre az alvázvédő és üregvédő anyag. Hiszen az új autó esetében még egészen biztos, hogy nem indult meg rozsdásodás és egy tiszta, gyári felületű alvázra kerül fel az anyag. Az újonnan vásárolt autók esetében mindenképpen javasolt az alváz és üregvédelem kezelés, ha hosszú távra tervezünk az autóval, mivel bizonyos időközönkénti ellenőrzés mellett teljesen megelőzhető a fém elemek korróziója. Idősebb autók esetében is javasolt a kezelés elvégzése, amennyiben még nincs mély átrozsdásodás vagy átlyukadás. A laza rozsda foltokat passziváljuk, ezt követően kezeljük az alvázat és az üregeket. Így az idősebb járművek esetében évekre (akár 5-10 évre) lelassítható a rozsdásodási folyamat. Bizonyos időszakonkénti ellenőrzések/karbantartások mellett a régebbi autók alvázának állapota is megőrizhető a kezeléssel.

Amennyiben mélyebb és terjedelmesebb átrozsdásodás is található a felületen, vagy esetleg átlyukadások is fellelhetőek, úgy a passziváló hatása nem lesz elegendő.  Ha a rozsdás felületre kerül fel az anyag, úgy csak minimálisan lassítható le a korrózió folyamata, de közel hasonló intenzitással rozsdásodik a felület az alvázvédő anyag alatt tovább. Előbb-utóbb mindenképpen szükséges lenne javítani az elkorrodált felületeket, amit nehezítene a rozsdán lévő alvázvédő réteg (nehezen lesz hegeszthető a felület). Bár minimálisan így is lassítható a rozsdásodás, de ilyen esetekben nem javasoljuk a kezelését mindaddig, amíg az alvázon nincsenek elvégezve a szükséges lakatos és rozsdátlanítási munkálatok is. 

Amennyiben az autó alvázán kevés laza rozsdafoltok vannak, úgy azt az alapárunk még tartalmazza. 
Ha több mélyebb/nagyobb átrozsdásodás található a felületen, akkor a rozsdásodás mértékétől függően felárat számítunk fel! Amennyiben feláras a felületkezelés, vagy esetleg már lakatos munkálatok is szükségesek, úgy a felmerülő többlet költségekről előzetesen egyeztetünk az autó tulajdonosával, illetve fotókkal dokumentáljuk az alváz állapotát.

 

Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

Az alvázvédelem és üregvédelem kezelés 3 napot vesz igénybe, mivel az egyes munkafolyamatok között száradási időt kell biztosítani. Pl.: A magas nyomású alvázmosás után meg kell várni a száraz állapotot; valamint a passziválás után is szükséges hagyni száradási időt, és az anyagok felhordása között is. Ellenkező esetben az anyagok megoldják egymást a felületen. Illetve a víztaszító viasz bevonat előtt is szükséges egy fél napos száradási időt biztosítani.
(A téli hónapokban bár fedett fűtött csarnok műhelyben végezzük a kezelést, de az optimális száradás érdekében elképzelhető, hogy a kezelés a 4 napos elkészülési időbe is belecsúszhat!)

 

Milyen anyagokat használunk?

Két féle alvázvédő és üregvédő kezelés közül lehet választani attól függően, hogy új autót szeretnénk kezelni a korrózió megelőzése céljából, vagy olyan járművet ahol már a korából adódóan megjelentek a rozsda foltok és a cél a további rozsdásodás meggátolása, vagy lelassítása. Nagy értékű autóknál, valamint veterán autóknál a speciális eljárást javasoljuk, ahol a kezelés minőségében a legoptimálisabb megoldás az autó értékének megörzésére. Régebbi autóknál, vagy olyan autóknál ahol nem tervezünk hosszútávra a járművel, elegendő lehet a hagyományos kezelés alkalmazása is. További fontos szempont, hogy az autót inkább városi használat mellett üzemeltetjük, vagy pedig gyakori terephesználatban van az autó inkább, és milyen gyakorisággal járunk földúton, vagy murvás utakon.

A hagyományos alváz és üregvédelem kezelés alkalmával a Svéd gyártmányú Dinitrol termékeket alkalmazzuk. Ez a típusú alvázvédő bevonat ellenálló réteget képez az autó alvázán. A korrózióvédelmen túl, kőfelverődés elleni védelmet is biztosít az alváznak, valamint víztaszító vízlepergető hatással rendelkezik. A kezelést a felszini-felületi rozsdaréteg eltávolításával kezdjük, majd passziváljuk a felületet, hogy a vas anyagban a korróziós folyamatok ne terjeszkedjenek az alvázvédő anyag alatt. Mély, előrehaladott korrózió esetén egyéb rozsdátlanítási munkálatok is szükségesek lehetnek a felületen! Eztán alvázvédő pisztollyal porlasztással fújjuk a felületre az alvázvédő anyagot, majd végül az üregekbe szondák segítségével juttatjuk el a megfelelő helyre az üregvédő viaszt különböző szórófejek segítségével. Az alvázat befedve nem ad lehetőséget a víz és az oxigén bejutásának, ami az oxidációs folyamatot beindítaná. A kezelés alatt különböző szórófejekkel dolgozunk, és különböző erőssíéggel hordjuk fel a felületre az anyagot. Az egyes részeket finom porlasztással fedünk, más részeken pedig durvább porlasztással hordjuk fel a bevonatot a felületre. A Dinitrol alvázvédő bevonat egy rugalmas, viaszos réteget biztosít a felületen, ami félkemény, gumi szerű állapotában ellenáll az időjárási viszontagságoknak. A Dinitrol típusú alvázvédő anyagok oldószerrel vannak lágyítva. Az oldószer az évek múlásával fokozatosan távozik az anyagból, ennek hatására a bevonat kiszárad, kikeményedik, majd térképesen felrepedezik és lehámlik a felületről. A kezelést követően 6-7 év elteltével célszerű megismételni az alváz- és üregvédelem kezelést. A Dinitrol alvázvédő anyaga gumi-bitumen-viasz bázisú keverék. Jó tapadással és kúszó (hézagkitöltő) képességgel rendelkezik. Ezt a kezelést javasoljuk amennyiben az autó gyakran közlekedik földúton vagy murvás úton, ahol gyakori lehet a kőfelverődés az alvázon, illetve a terephasználatban lévő autók esetében. A kőfelverődések mindenképpen tudják koptatni a bevonatot, ezeknek a külső hatásoknak a hagyományos alvázvédő anyagok jobban ellenállnak, mint a speciális (jobb minőségű) korróziógátló anyagok. Igény esetén lehet kérni kombinált kezelést, azaz hagyományos alvázvédelmet, speciális üregvédelemmel. Ennek a feláráról érdeklődjön a kollégánktól. Az alváz- és üregvédelem kezelést követő pár napban vagy 1-2 hétben elképzelhető, hogy némi kellemetlen szagot érezni lehet majd az autóban. Ez az alvázvédő és üregvédő anyagok enyhe oldószer tartalmának köszönhető, aminek kell egy kis idő mire teljesen kiszellőzik az üregekből is.

A speciális kezelés méltán nevezhető prémium kategóriának! Itt a német gyártmányú alváz és üregvédő anyagokkal dolgozunk, ezek a Mike-Sanders és a Biskor féle termékek, melyek kifejezetten nagy értékű autókra és veterán autókra lettek kifejlesztve, az autó értékének megörzése céljából a legmagasabb színvonalú technológia alkalmazásával. Ezen alvázvédő anyagok és a hozzá tartozó speciális eljárás világszerte híres. Teszt győztes és díjnyertes anyagok a korrózió védő anyagok között is. Ezen felül különféle minőségi tanúsítvány is bizonyítja kiemelkedő hatását. Anyagát tekintve egy sűrű zsír alapú hőre lágyuló védőréteget képez. Teljesen oldószer mentes anyagról van szó, így az idő múlásával nem keményedik fel, nem repedezik meg, és nem vékonyodik el a bevonat. A kezelést követően nincs enyhe kellemetlen szag az autó utasterében az oldószertartalomtól. Gumi szerű ruganyos (enyhén ragacsos) réteget képez a felületen ami víztaszító és vízlepergető hatással rendelkezik. A Mike-Sanders és Biskor féle anyagok ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is. Évek elteltével is aktívan fejti ki a hatását, a fémfelület a kezelést követően nem érintkezik vízzel és oxigénnel. Így a rozsdásodási folymat nem tud beindulni a fém szerkezebében. Magas kúszóképességének és önterülő hatásának köszönhetően, a legszűkebb hézagokba, résekbe, ponthegesztések közé, átlapolások és lemezek közé is beférkőzik, így olyan helyekre is eljut az anyag ahová fizikailag képtelenség lenne anyagot bejuttatni. Az anyag specialitása, hogy 100 °C-ra hevítve forrón kell felhordani a felületre, hőálló alvázvédő pisztollyal és szondákkal. A végső halmazállapotát a felületen veszi fel miközben kihül gumiszerű enyhén ragacsos és ruganyos védőréteget képezve mind az üregekben, mind pedig az alvázon. Az anyag a vizet és oxigént kiszorítja a felületről, oxidáció ezáltal nem tud végbe menni. Az anyag spaciális hőre lágyuló tulajdonsága évek múltán is megmarad. Pl. a nyári napsütés hatására is fel tud lágyulni az anyag, ezzel újra és újra helyezkedik kitölti az üregeket, hézagokat, igazodik a karosszéria mozgásához és a keletkező sérülésekbe is bekúszik és vastag réteget képez benne. Pl.: a kezelést követően több évvel is ha a járdán parkol az autó napsütésben meglágyul az anyag és követi a vázszerkezet elmozdulásait, átszivárog a pont hegesztések mentén. Újra és újra aktívan fejti ki az oxidáció elleni hatását. Beépül a fém szerkezetébe. Nem csupán védőréteget képez a rozsda ellen, hanem passziválja is a korábbi korrodált felületet a védőréteg alatt. A laza rozsda eltávolítása után azonnal kezelhető a felület, az anyag önmagában is rozsdapassziváló hatással rendelkezik. (Ellenben a mély korrózió esetében szükséges lehet az alváz erősebb passziválása és egyéb rozsdátlanítási munkálatok is.) A kezelést nem szükséges bizonyos időközönként megismételni, csupán ellenőrizni. Ahol sérült a bevonat az alvázon külső hatások miatt ott minél hamarabb javítani kell az alvázvédő réteget, hogy ne induljanak be a korróziós folyamaok. Ajánlott a védőréteg pótlása vagy javítása: karosszéria elem cserénél, javítási munkálatok után ahol az alváz megbontásra került, illetve kisebb sérülések esetében is (pl.: ha az autó alja leért valahol). Ezt a típusú kezelést javasoljuk ha az autó főleg városi használatban van, és csak ritkán közlekedik földúton vagy murvás úton. Az alváz- és üregvédelem kezelést követően az első nyári melegebb napokban visszalágyúl az anyag és újrahelyezkedik. Jellemzően ilyenkor indul meg egy természetese kicsöpögés az üregekből, ami abból adódik, hogy az a többlet anyag ami már nem tud hova terjeszkedni az alvázon és az üregekben, az kicsöpög. Az anyagfeleslegnek ki kell jutnia az üregekből, ez egy természetes folyamat az önterülő hatású anyagoknál. A karosszériáról az esetleges kisebb megfolyásokat forró vizes ronggyal le lehet törölni.

 

Milyen munkafolyamatokon megy keresztül az autó a kezelés alatt? 

 • A kerékjárati dobbetétek, a kerekek, valamint a takaró és védő burkolatok leszerelésre kerülnek. A nehezen elérhető részeket is szabaddá tesszük
 • Magasnyomású zsírtalanító tisztítás veszi kezdetét lúgos mosószerrel. A tisztítást 100-150 atmoszféra nyomással végezzük, az extra magasnyomással a lemáló-lepergő laza rozsda lehullik a felületről, már a tisztítási munkálatok alatt.
 • A tisztítás után az autó körbetakarása következik, az esetleges alvázvédő és üregvédő ködképződés miatt, illetve a fékek letakarásra kerülnek.
 • Előkezelés: Rozsdapassziváló anyaggal kezeljük a felületet. (Durvább és/vagy mélyebb  rozsdánál rozsda leverés és lecsiszolás is) Rozsda passziváló termékek: Ferropassit vagy Korant
 • Üregvédő kezelés – az üregekbe a gyári furatokon keresztül szondákat vezetünk be, melyen keresztül befújjuk az üregek belsejét. A nehezen elérhető helyeket finom porlasztással fedjük. A munkafolyamatok végén a kezelő nyílások lezárásra kerülnek műanyag dugókkal. (ajtók üregei, motortér üregei, csomagtér üregei, oszlopok, küszöbök, alváz üregei stb. kompletten)
 • Alvázvédő kezelés – a különböző alvázvédő anyagokat alvázvédő pisztollyal porlasztva hordjuk fel a felületre. Több féle szórófejet használunk, hogy a finomabb és durvább porlasztással a nehezen elérhető részeket is befedjük. (padlólemezek, váznyúlványok, segédalváz keret, küszöbök, kerékjárati doblemezek, hossztartó és kereszttartó merevítők stb. kompletten)
 • A kezelés végeztével visszaszerelésre kerülnek a kerékjárati dobbetétek, valamint a védő és takaró burkolatok.
 

Szükséges e megismételni az alvázvédelmet az autón bizonyos idő eltelte után, mikor érdemes felülvizsgálni az állapotát?

Amennyiben a bevonat sérül az alvázon, akkor érdemes minél előbb a sérült területen pótolni az alvázvédő anyagot. (pl: leér az autó alja, vagy ütközés következtében karosszéria elem cserénél stb.)  Javasoljuk az 1-2 éventei felülvizsgálatot, mely alkalommal ellenőrizzük az alváz állapotát, ahol szükséges ott belejavítunk a korábbi alvázvédő rétegbe ha sérült valahol a bevonat. A hagyományos kezelés esetében kb. 6-7 évente célszerű az alváz- és üregvédelmet megismételni.

 

Hogyan tudok időpontot foglalni és tájékozódni a kezelés áráról? 

Az “Időpontfoglalás/Ajánlatkérés” menüpont alatt könnyedén kérhet tájékoztatást a szabad időpontokkal és a kezelés alapdíjával kapcsolatban. Továbbá telefonos és e-mail elérhetőségeken keresztül is készséggel állunk a rendelkezésére!

 

Hol történik az autó alváz és üregvédelme?

Az alváz- és üregvédelem kezelés a cég telephelyén történik.
Telephely címe: 2092 Budakeszi, Pilisi Parkerdő Ipari Park, 17.-es épület (Bejárat a Tölgyfa utca felőli sorompón át, sorompó után végig balra kell tartani!

Érdemes e elvégezni az autó alvázvédelmét a téli hónapokban, biztosított e az anyag száradása? 

Igen, nálunk a téli hónapokban is biztosított az alvázvédő anyagok száradása. Az autók fűtött fedett csarnokban állnak a kezelés alatt. Tekintettel a téli hónapok erősen csapadékos időjárási viszonyaira, különösen javasoljuk az alvázvédelem és üregvédelem kezelést azoknál az autóknál, melyek szabad téren, nem fedett helyen állnak a nap nagy részében.

 

Hogyan tudok kapcsolatba lépni a céggel? 

Minden elérhetőségünk megtalálható a “Kapcsolat” menüpont alatt, ahol térképes segítség is megtekinthető a telephelyünkhöz. (Tel.: 06-23/399-538; 06-30/192-3515; 06-30/192-3516; e-mail: info@ttf.hu)

 

Van e lehetőség az alváz- és üregvédelem kezelés előtt átvizsgálásra elhozni az autót? Mi történik ha mélyebb/nagyobb átrozsdásodások is vannak az alvázon, esetleg ha vannak átlyukadások is?

Előzetes átvizsgálást sajnos nem tudunk beütemezni, mert itt mindig van autó az emelőkön, illetve az az átvizsgálás aminek értelme lenne az egy napot/fél napot is igénybe venne, amit az időpontos autók mellett nehezen tudunk beütemezni. Leszerelni a kerékjárati dobbetéteket és a takaró és védőburkolatokat, magas nyomású tisztítás, majd végül a felületi rozsda eltávolítása. Ezt követően derülne csak ki ha mélyebb átrozsdásodás van, ha le kell csiszolni a rozsdát, ha rozsdaleverővel kell dolgozni stb. Vannak olyan tényezők, amik a bevizsgálást is nehezítik, például  ha a gyári/korábbi védőréteg  alatt húzódik a rozsda. Ehhez a korábbi bevonatot amennyire lehet el kell távolítanunk, hogy lássuk, hogy milyen terjedelemben megy tovább a korrózió és az mennyire orvosolható. Illetve ha átlyukadásokat tapasztalunk az alvázon, vagy korábbi hanyag javításokat/hegesztéseket, amik érinthetik az alváz- és üregvédő bevonat tartósságát.  Ezek a plusz munkálatok munkafolyamatában derülnek ki. Ilyen jellegű átvizsgálásra nincs lehetőség, mert amikor a megbeszélt időpontra elhozza az autót, akkor úgy is ezeken a munkafolyamatokon végigmegyünk. (Így Önnek sem kell kiadnia az átvizsgálásra jelentős plusz összegeket feleslegesen).

Amennyiben a lefoglalt időpontra elhozza az autót, és az alváz- és üregvédelem kezelés munkálatai alatt olyan dolgokat tapasztalunk,  amik érinthetik az általunk felhordott bevonat tartósságát, arról külön küldünk Önnek e-mailben tájékoztatást már az első napon a tisztítási munkálatokat követően, egyeztetünk a felmerülő plusz költségekről, a plusz munkálatokkal várható elkészülési időről, valamint fotókkal dokumentáljuk az alváz állapotát, hogy Ön is lássa, hogy miket tapasztaltunk.

Az ilyen jellegű kellemetlenségek elkerülése érdekében javasolt egy lakatossal átnézetni az autó alvázát, a problémás részeket rendbe tenni, az alvázat rozsdátlanítani, a lyukakat kilakatolni, mielőtt alváz- és üregvédelemre hozná az autót. Így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések és a plusz költségek amik az alváz- és üregvédelem kezelés árán túl felmerülhetnek. (Sajnos gyakran adódik olyan helyzet is, hogy bár az alváz- és üregvédelem kezelés előtt járt lakatosnál az autó bevizsgáláson, de amikor hozzánk kerül a jármű még is találunk rajta problémás részeket. Ezekről minden esetben tájékoztatjuk Önt és előzetesen egyeztetünk mindenről írásban!)

Ha az alvázon mélyebb/terjedelmes átrozsdásodások is vannak helyenként, illetve ha kisebb lakatos munkálatokra is szükség van, úgy azt az időpontos autók mellett még be tudjuk ütemezni. De természetesen csak hosszabb vállalási idő mellett tudjuk ezeket a munkálatokat elvállalni. Fontos tudni viszont, hogy az időpontos autók mellett nem tudunk tisztességgel elvállalni olyan autókat, ahol egybefüggő mély átrozsdásodást tapasztalunk és mellette jelentős lakatos munkálatokra is szükség van.  Alváz restaurálást, ipari felülettisztítást, komplett elemcseréket nem vállalunk, illetve fényezési munkálatokkal sem foglalkozunk. Ha úgy ítéljük meg, hogy az alváz nem rendbehozható annyira, hogy legyen értelme az alváz- és üregvédelem kezelést elvégezni az autón, akkor arról is tájékoztatni fogjuk Önt, ez esetben nem fogunk “gányolni” és trehány munkát kiadni a kezeink közül, inkább nem vállaljuk el a kezelést. Nem célunk a pénzlehúzás, számunkra többet ér a jó hírnevünk, mint plusz egy autóért kapott alváz- és üregvédelem kezelés ára. Rozsdás alvázon nem javasolt elvégezni az alváz- és üregvédelem kezelést, mert akkor csak a védőbevonat alatt rozsdásodna tovább az autó, úgy meg nincs értelme magának a kezelésnek sem. A kezelés előtt fontos, hogy rendbe legyen téve az autó alváza!

Amennyiben a kiküldött plusz munkálatokról az árajánlatot nem szeretnék elfogadni, és inkább az autó elvitele mellett döntenek, illetve abban az esetben ha az előzetes tisztítás után úgy ítéljük meg, hogy az autó alváza nem rendbehozható az alváz- és üregvédelem kezeléshez, az addig elvégzett munkálatok díját szükséges csak kifizetni.  Ez egy bevizsgálási díjat jelent, ami 15.000 Ft + ÁFA. Az összeg tartalmazza a takaró- és védőburkolatok le- és felszerelését, az alvázmosást és az előzetes tisztítási munkálatokat, valamint a fotókkal dokumentált bevizsgálást. 

 

Miről érdemes még tudni az alváz- és üregvédelem kezelés kapcsán?

Van pár hasznos információ amit szeretnénk megosztani az autótulajdonosokkal, annak érdekében, hogy megfelelően informáltak legyenek az alváz- és üregvédelem kezelést követő néhány nappal kapcsolatban:

 • Az alváz- és üregvédelem kezelés alkalmával az anyagfelhordás nagyrészt koncentráltan történik, de mivel alvázvédő pisztollyal dolgozunk az optimális fedés érdekében, a porlasztással felhordott anyagok ködfelhője száll a levegőben. Ennek eredményeképpen a leggondosabb kitakargatások mellett is rá tud rakódni az alvázvédő anyag ködje a kipufogórendszerre. Ilyenkor előfordulhat, hogy az autó elvitele után a haza úton tapasztaljuk, hogy picit füstöl a kipufogó, esetleg lehet pici kellemetlen szaga is. Aggodalomra semmi ok ha ilyet tapasztalunk, az első néhány megtett kilométer után az alvázvédő rárakódott ködje leég a kipufogóról, és megszűnik a kipufogó füstölése. Természetesen a kipufogóban ez semmilyen kárt nem tud tenni! Azoknál az autóknál érzékelhető jellemzően ez, ahol dupla kipufogó rendszer van az autón.
 • A hagyományos típusú alváz- és üregvédelem kezelést követő pár napban vagy pár hétben elképzelhető, hogy némi kellemetlen szagot érezni lehet majd az autóban. Ez az alvázvédő és üregvédő anyagok enyhe oldószer tartalmának köszönhető, aminek kell egy kis idő mire teljesen kiszellőzik az üregekből is. A speciális típusú anyagok teljesen oldószer mentesek, így ezeknél az anyagoknál nem kell számolni kellemetlen szagokkal az alváz- és üregvédelem kezelést követően.
 • A speciális típusú alváz- és üregvédelem kezelést követően az első nyári melegebb napokban visszalágyúl az anyag és újrahelyezkedik. Jellemzően ilyenkor indul meg egy természetese kicsöpögés az üregekből, ami abból adódik, hogy az a többlet anyag ami már nem tud hova terjeszkedni az alvázon és az üregekben, az kicsöpög. Az anyagfeleslegnek ki kell jutnia az üregekből, ez egy természetes folyamat az önterülő hatású anyagoknál. A karosszériáról az esetleges kisebb megfolyásokat forró vizes ronggyal le lehet törölni. A nyári hónapokban szinte azonnal a kezelést követően érzékelhető ez a kicsöpögés. Ha a téli hónapban történik az alváz- és üregvédelem kezelés, akkor a hűvös időjárásra való tekintettel az alváz- és üregvédő anyagok ezekben a hónapokban még kissé dermedtek a felületen, így a téli hónapban a bevonat anyagvastagsága is nagyobb. A telet követő első nyári melegben viszont ugyanúgy megindul az anyagfelesleg kicsöpögése, mintha a nyári hónapban történt volna a kezelés. Télen a fűtött garázsban nem jellemző, hogy megindul a kicsipögés, ehhez erősebb nyári napsütés kell, ha Pl.: 30-40 fokos melegben, tűző napon áll kint az autó.

  A hagyományos típusú alváz- és üregvédő kezeléseket követően is érzékelhetjük az anyagfelesleg kicsöpögését, mert ezek az anyagok is magas kúszó- és hézagkitöltő képességgel rendelkeznek. De ezeknél az anyagoknál viszont sokkal kisebb mértékű a kicsöpögés (sokszor nem is észrevehető), mivel ezek nem önterülő hatású anyagok, ezért kisebb mértékben tudnak helyezkedni.

  Ha észrevehető az anyagfelesleg kicsöpögése, akkor javasolt az autóval a tűző napra parkolni néhány napig. Így az anyagfelesleg könyebben távozik, és nem húzódik el a kicsöpögés hetekig.

Maradt még megválaszolatlan kérdése? 
Ossza meg velünk és a segítségére leszünk! Írjon üzenetet vagy kérjen visszahívást!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat. Adatkezelési Tájékoztató megtekintése